Je bent afgestudeerd, proficiat. Na 3 of misschien zelfs 4 jaar zwoegen, heb je eindelijk dat diploma in handen. Maar wat nu?
Je kan verder studeren. Via een verkort programma kan je een tweede bachelor behalen. Of een master aan de universiteit via een schakelprogramma. Je kan ook aan sommige scholen een bachelor-na-bachelor, een postgraduaat of bijscholingen.
Als je (veel) geluk hebt, kan je terecht bij het bedrijf waar je je stage gedaan hebt. Dat is natuurlijk een topsituatie. Wanneer je deze kans krijgt, grijp deze dan met beide handen. Je doet onmiddellijk de (brood)nodige ervaring op, en je hebt een inkomen.
Of je kan op zoek naar een job. Het belangrijkste is dat je onmiddellijk inschrijft bij de VDAB. Dan sta je ingeschreven als werkzoekende Dat heeft diverse voordelen. Zo kom je zo sneller in aanmerking voor de inschakelingsuitkering. Die krijg je pas nadat je 12 maand nadat je bent afgestudeerd nog steeds geen job hebt. Hoe sneller je je inschrijft, hoe sneller die 12 maand voorbij zijn. Hopelijk vind je natuurlijk sneller een job.
Via de VDAB kunnen werkgevers ook op zoek gaan naar geschikt personeel. De database werkt langs 2 kanten. Werkzoekenden gaan op zoek naar een werkgever en werkgevers gaan op zoek naar een werknemer.
Op de website van de VDAB kan je een profiel opmaken, 'Mijn loopbaan'. Daar kan je alle nodige gegevens invullen. Eén tip, vul deze zo gedetailleerd mogelijk in. Want hoe meer info een werkgever heeft, hoe meer kans je hebt dat je zijn of haar interesse trekt.
Je kan er aanduiden wat je gewenste job is, welke opleidingen je hebt gevolgd, of je reeds ervaring hebt en dergelijke meer.
Je kan ook naar een interimkantoor stappen. In hoe meer kantoren je je inschrijft, hoe meer kans je hebt om aan job te raken. De mensen die in deze kantoren werken, zijn getraind om personen te ontleden en de juiste persoon te linken aan de juiste job.
Je kan ook naar een loopbaanbegeleiding kantoor gaan. Daar zitten vaak mensen die een psychologische achtergrond hebben en jou zo goed als mogelijk zullen proberen te helpen om je voor te bereiden op het arbeidsveld.
Ik heb ooit eens gesolliciteerd voor een functie als management assistant bij een kantoor dat aan loopbaanbegeleiding deed. Ook al hadden ze vooraf reeds besloten om de functie terug in te trekken, toch mocht ik op gesprek tonen. Dit soort gesprekken zijn enorm leerrijk, vooral voor jezelf. De persoon voor me heeft vooral naar me geluisterd, waardoor hij me eigenlijk op zeer korte termijn snel leerde kennen. Hij gaf me een heleboel tips hoe ik het aan kon aanpakken en in welke sector ik best terecht kan.
Het is soms een investering, maar zeker de moeite waard.
In mijn volgende post, zal ik het hebben over hoe je het sollicitatieproces het best aanpakt. Waar kan je op letten, en waar zitten de addertjes onder het gras?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten