vrijdag 29 mei 2015

Solliciteren voor een job als management assistant

Je hebt beslist, je wil aan het werk. Dan ga je voor een grote verandering in je leven. En dat is goed, ze zeggen niets voor niets, verandering van spijs doet eten.

Maar hoe begin je daar nu aan? In mijn vorige blogpost schreef ik reeds dat je je best inschrijft bij de VDAB of bij een interimkantoor. Maar daarmee vind je niet altijd onmiddellijk een job.
Een goede motivatiebrief en cv vormen de basis van elk gesprek en kunnen de deur openen naar een bedrijf.

Persoonlijk vind ik dat hogescholen daar iets te weinig aandacht aan besteden hoe je een goede sollicitatiebrief schrijft. In de taalvakken leer je hoe je een brief in het Frans, Engels en Duits schrijft, maar de echte praktijk wordt niet echt toegepast. Zou het misschien geen goed idee zijn om samen te werken met een interimkantoor om een test te doen? Iedere student schrijft voor dezelfde job een sollicitatie brief en het kantoor zoekt dan de beste 10 brieven uit. Dit vind ik een goede manier omdat iedereen dezelfde opleiding volgt en dus dezelfde competenties heeft en de recruiters dus puur op de brief moeten gaan selecteren.

Omdat ik zelf toch een aantal sollicitaties heb moeten doorlopen voor ik mijn huidige job te pakken heb gekregen, wil ik jullie toch een aantal tips geven hoe je het aanpakt.

1. Geef niet op!

Ik heb anderhalf jaar gesolliciteerd voor ik mijn job heb gekregen. Om en bij 75 brieven en e-mails verstuurd. Maar ik kreeg vaak een njet. Niet het juiste diploma, niet de nodige ervaring, of zelfs helemaal geen reactie. Ook al begin je aan jezelf te twijfelen, en geloof me die gevoelens zullen zeker komen, je mag niet opgeven. Ooit zal er wel iemand zijn die iets in je profiel ziet en je zal uitnodigen voor een gesprek. En wie weet krijg je wel een job!

2. Hou je cv up to date.

Wanneer je een tijdje zonder job zit, en een bijkomende opleiding volgt, vermeld je dat best op je cv en zelfs in je sollicitatiebrief. Dan toont dat je vooruit wilt en niet bij de pakken blijft zitten. Je toont dat je bereid ben om je bij te scholen en dat je niet thuis je tijd zit te verdoen.

3. Laat alles eens bekijken door een neutrale persoon

Wanneer je geen reactie krijgt op je sollicitaties, is het misschien de moeite waard om je brief te laten nakijken. Ga eens langs bij de werkwinkel, de VDAB of een loopbaanbegeleider. Zij kunnen aan de hand van een gesprek je cv en brief een beetje bijschaven waardoor je misschien een betere kans hebt op een positief antwoord.

4. Durf contact op te nemen

Wanneer een reactie uitblijft, of die nu positief of negatief zou zijn, kan het zeker geen kwaad dat je de bedrijven waarvoor je gesolliciteerd hebt zelf eens opbelt. Ze kunnen er uit afleiden dat je echt interesse hebt, en bestaat de kans dat je cv misschien wordt bijgehouden voor latere openstaande functies.

5. Bekijk het breder
Het is logisch dat je een job wilt in de richting waarin je bent afgestudeerd. Maar soms, en zeker in het begin, kan je beter je grenzen een beetje ruimer leggen. Als je afgestudeerd bent als medical management assistant, maar niet direct in de medische wereld terecht kan, kijk dan eens naar jobs als 'gewone' management assistant. Zo heb je toch een job, ook al is het maar tijdelijk, die je ervaring op en kan je ondertussen blijven zoeken naar een job die je beter ligt.

6. Wees eerlijk
Stel, je vindt een vacature die je aanstaat. Je schrijft een brief met cv en enkele dagen later krijg je telefoon dat je uitgenodigd wordt voor een eerste verkennend gesprek. Je zorgt dat je een goede voorbereiding hebt en met enige zenuwen trek je naar het bedrijf in kwestie. Maar... tijdens het gesprek merk je al dat het niet echt iets voor jou is. Wat doe je dan? Je kan gaan voor de job en er toch iets van proberen te maken. Of je kan eerlijk zijn en zeggen dat je merkt tijdens het gesprek dat de job toch niets voor jou zal zijn. Recruiters zullen die eerlijkheid echt weten de appreciƫren.

Ook wanneer je een job hebt is het belangrijk dat je jezelf constant blijft evalueren. Niet allemaal voor het bedrijf waarvoor je werkt maar vooral voor jezelf. Tijdens mijn vorige job (ik werkte als verkoopster in een kledingszaak) was ik op een bepaald moment alles meer dan beu. Ik ben eerlijk geweest tijdens een evaluatie gesprek tegen mijn toenmalige manager. Hij had zelf al iets door en had er dan ook alle begrip voor. Ik had nu wel het 'geluk' dat ik in een sector werkte waar er veel verloop is van personeel en waar er ook snel nieuw personeel gevonden wordt. Ik begrijp dat dit niet altijd even makkelijk is maar soms is het beter om gewoon eerlijk te zijn. Want als je je niet meer goed voelt in je job, zal je dat gaan uitstralen en zal je werk eronder gaan lijden. Dat is uiteraard niet de bedoeling.

Je kan ook op momenten dat je je onzeker voelt om een evaluatiegesprek vragen. Dan kan je je gevoelens gaan ventileren, met je verantwoordelijke gaan bespreken en misschien raad en advies krijgen. Ook wanneer je een mindere periode hebt en misschien wat fouten maakt kan het geen kwaad om een gesprek aan te vragen. Het kan je alleen maar helpen om beter te worden.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten